ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ - SUNY BINGHAMTON

2021-2022 Akademik yılında öğrenci alımına açılmış olan Endüstri Mühendisliği çift diploma programı, hali hazırda program partnerimiz olan SUNY Binghamton üniversitesiyle ortaklaşa yürütülmektedir.

İTÜ İşletme Fakültesi çatısı altında eğitim veren program hakkında genel bilgileri metnin devamında görebilirsiniz.

İTÜ İŞLETME FAKÜLTESİ

1977 yılında İşletme Mühendisliği Fakültesi olarak kurulan bugünkü İşletme Fakültesi, bünyesinde İşletme ve Endüstri Mühendisliği ile 2013 yılında kurulan Ekonomi Bölümü’nü barındırmaktadır.

Cumhuriyetin 50. yılı, İ.T.Ü.' nün 200. kuruluş yılı için hazırlanmış olan dokümanlarda, İ.T.Ü. Ayazağa kampüsünde 1972-1984 yılları arasında kurulması planlanan fakülteler içinde Endüstri Fakültesi'nin de adı geçmektedir. Fakültenin bünyesinde yer alması düşünülen Sanayi Mühendisliği bölümü ile ilgili ilk karar 08.05.1968 tarihinde Makine Fakültesi Fakülte Genel Kurulu'nda alınmıştır. Makine fakültesi genel kurulunda ve daha sonra 1969 yılında İ.T.Ü. Makine Fakültesi Profesörler Kurulu tutanağında da Sanayi Mühendisliği şubesine öğrenci alınmasından bahsedilmektedir.

Bu dönemde yapılan görüşmeler sonucunda öğrencilere gerekli olan unvanın verilebilmesi için yönetmelik düzenlemeleri ve gerekli kadro şartlarının yerine getirilememiş olması dolayısıyla Sanayi Mühendisliği şubesinin açılmasının mümkün olamayacağı ve üniversitenin ikili öğretime (Lisans + Yüksek Lisans) geçmesi sırasında diğer şubelere paralel şekilde öğretime başlamasına karar verilmiştir. 1968 yılındaki şartların 1969-1970 öğretim yılında, İ.T.Ü' nün dört yıllık eğitime geçişiyle daha önce Makine Fakültesi bünyesinde yer alması öngörülen Sanayi Şubesi'ne 30 öğrenci alınarak eğitime başlanmış ve 1973-1974 öğretim yılında da Yüksek Lisans eğitimine geçilmiştir.

İşletme Fakültesi bir süre Ayazağa kampüsünde eğitim verdikten sonra 1984 yılından itibaren Maçka'da eğitim vermeye başladı.

Akademik kadrosu Temel Bilimler Fakültesi ile Makine Fakültesi'ndeki Sanayi Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları tarafından oluşturulan İşletme Fakültesi, çatısı altındaki İşletme ve Endüstri Mühendisliği Bölümlerinde mühendislik, yüksek mühendislik ve doktora eğitimi vermeyi günümüzde başarı ile sürdürmektedir.


SUNY BINGHAMTON 

Binghamton Üniversitesi, 64 üniversitenin biraraya gelmesinden oluşan New York Eyaleti Üniversiteler Ağı'na (State University of New York-SUNY) bağlıdır. 5000'e yakın yükseköğretim programının yürütüldüğü SUNY sisteminin kayıtlı 400,000 öğrencisi bulunmaktadır. New York şehrine karayoluyla yaklaşık 3 saatlik mesafedeki Binghamton kentinde bulunan Binghamton Üniversitesi, SUNY sisteminin dördüncü büyük araştırma üniversitesidir. Binghamton Üniversitesi, 15.000’den fazla kayıtlı lisans ve lisansüstü öğrencisi bulunan ve dünyanın hemen her ülkesinden yabancı öğrencileriyle çok uluslu bir yapıya sahip olan bir üniversitedir. Yüksek araştırma bütçesiyle de ön plana çıkan Binghamton Üniversitesi, ABD’de ve tüm dünyada üniversite sırlamalarında üst sıralarda yer almaktadır. SUNY Binghamton hakkında daha detaylı bilgiye www.binghamton.edu adresinden ulaşılabilir. 

 

Program Hakkında

Üniversitemiz ile SUNY Binghamton Üniversitesi arasında Endüstri Mühendisliği alanında gerçekleştirilen çift diploma programıyla birlikte öğrenciler, 1. ve 3. yıllarını İTÜ’de, 2. ve 4. yıllarını ise Binghamton Üniversitesi’nde tamamlayacaklar ve hem İTÜ’den, hem de Binghamton Üniversitesi’nden ayrı ayrı iki tane 4 yıllık lisans diplomasına almaya hak kazanacaklardır. 1. yıllarını en az 2.00 ortalamayla İTÜ’de tamamlayan öğrenciler, eğitimlerine Binghamton’da devam edebilirler. Not ortalaması şartı Binghamton’daki 2. yıllarında ve İTÜ’deki 3. yıllarında da aynı şekilde olmalıdır.

Bölüme kabul edilecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenci sayısı 30 olarak belirlenmiştir. Bölüme başvuran adaylar, YKS Sayısal puanlarıyla ÖSYM tarafından yerleştirilecektir.

Bu programının yerleştirme puan türünde başarı sırası 130 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme  puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir. Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların, tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır.